تفاوت بین HDMI ARC و HDMI CEC و کاربرد آنها در تلویزیون

HDMI ARC و HDMI CEC چیستند و چه کاربردی در تلویزیون دارند؟

HDMI CEC و HDMI ARC چیستند و چه کاربردی در تلویزیون دارند؟

HDMI ARC و HDMI CEC دقیقا دارای چه عملکردهایی هستند. به طور کامل در این مقاله به بررسی آن ها می پردازیم.

HDMI ARC چیست؟

اگر توجه کرده باشید جدیداً در پشت تلویزیون ها یک پورت به نام HDMI ARC وجود دارد. ARC مخفف Audio Return Channel به معنی کانال برگشت صدا می باشد. هدف اصلی از HDMI ARC این است که صدا از تلویزیون از طریق کابل HDMI به سیستم صوتی برگردد تا کابل صداهایی مثل کابل اپتیکال و یا کابل AUX از سیستم صوتی کم شود. در واقع این پروتکل یک ارتباط دو طرفه بین دستگاه ها را از طریق یک اتصال HDMI تکی ایجاد می کند. اساسا پورت HDMI ARC به شما امکان می دهد از HDMI به عنوان ورودی و یک خروجی صوتی استفاده کنید.

پورت hdmi arc
پورت HDMI ARC

از آنجایی که HDMI ARC در سال 2009 معرفی شد، این استاندارد تقریبا در تمام تلویزیون ها، سیستم های صوتی و گیرنده های دیجیتال بکار رفت. هر سیستمی که با استاندارد HDMI 1.4 کار می کند باید ARC را پشتیبانی کند. بنابراین جهت اطمینان از این موضوع باید تلویزیون یا سیستم صوتی خودتان را بررسی کنید.علاوه بر ARC مدل دیگری از  فناوری اچ دی ام آی به نام HDMI CEC وجود دارد که در ادامه مقاله به توضیح آن نیز خواهیم پرداخت.

کاربرد HDMI ARC

در حالت عادی اگر بخواهید صدای تلویزیون را از طریق سیستم های صوتی گوش کنید حتما باید از کابل دو فیش قرمز و سفید و یا کابل اپتیکال استفاده کنید اما با وجود HDMI ARC می توانید تصویر را از سیستم صوتی به تلویزیون بدهید و صدا را هم همزمان با همان کابل پس بگیرید.

 پس این کابل دو کار انجام میدهد:

1- یکی اینکه تصویر را از سیستم صوتی به تلویزیون منتقل می کند و دوم اینکه موقعی که تلویزیون نگاه می کنید می توانید صدا را با کیفیت بهتر از سیستم صوتی گوش کنید.
2- کاربرد دیگر HDMI ARC کنترل تلویزیون و دستگاه های متصل به آن به وسیله یک ریموت کنترل است. به عنوان مثال میتوان اندروید باکس خود را به‌ گونه‌ای تنظیم کرد که هنگام روشن یا خاموش شدن، سیگنالی از طریق HDMI به تلویزیون بفرستد و آن را نیز روشن یا خاموش کنند. (و یا بالعکس)

عملکرد HDMI ARC
عملکرد HDMI ARC

HDMI CEC چست؟

با پیشرفت HDMI، قابلیت دیگری با نام CEC (مخفف Consumer Electronics Control) نیز معرفی شده است. با استفاده از CEC، این امکان فراهم شده تا کاربر بتواند تنها با یک ریموت، تا 15 دستگاه متصل به تلویزیون را به‌ صورت همزمان کنترل کند. ویژگی CEC در هر یک از برندهای سازنده تلویزیون، نام‌ های متفاوتی دارد.

کابل HDMI CEC
کابل HDMI CEC

نحوه استفاده از HDMI CEC و فعالسازی آن در تلویزیون ها

برای اینکه وسایل الکترونیکی که با کابل  HDMI ARC به هم متصل شده‌اند، توانایی کنترل کردن یکدیگر را داشته باشند، می‌بایست در ابتدا قابلیت HDMI-CEC‌ را در تنظیماتشان فعال کرد که به تناسب وسیله و سازنده، روش متفاوتی دارد. در ادامه به روش فعال کردن HDMI-CEC در تلویزیون‌های مختلف می‌پردازیم و زمینه را برای کنترل کردن تنظیمات تلویزیون از طریق ریموت‌ کنترل دیگر وسایل و یا کنترل کردن تنظیمات دیگر وسایل توسط تلویزیون، آماده می‌کنیم.
نکته‌ی جالب توجه این است که سازندگان وسایل مالتی‌مدیا مثل تلویزیون و پلیرها، نام‌های عجیب و متفاوتی برای HDMI-CEC در نظر گرفته‌اند که متأسفانه یکسان نیست و حتی معنی آن نیز گویای کنترل کردن وسایل از طریق کابل HDMI نیست!

به موارد زیر توجه کنید:

HDMI CEC در برندهای مختلف تلویزیون چه اسمی دارد؟

(LG) ال‌جی : SimpLink
(Samsung) سامسونگ : +Anynet
(Philips) فیلیپس : EasyLink
(Panasonic) پاناسونیک : HDAVI Control، EZ-Sync یا VIERA Link
(Hitachi) هیتاچی : HDMI-CEC
(Sharp) شارپ : Aquos Link
(Sony) سونی : Bravia Link یا BRAVIA Sync
(Toshiba) توشیبا : CE-Link یا Regza Link
(Vizio) ویزیو : CEC

همان‌طور که در لیست فوق مشاهده می‌کنید، تنها هیتاچی و ویزیو از نامی استفاده کرده‌اند که عبارت CEC در آن وجود دارد. سایرین از کلمه‌ی Link که به معنی پیوند دادن وسایل الکترونیکی است، بیشتر استقبال کرده‌اند تا نام اختصاری HDMI-CEC.

بنابراین سراغ تنظیمات تلویزیون که با نام Options یا Settings در منوها موجود است بروید و در منوها به دنبال یکی از عبارات فوق بگردید.

اچ دی ام آی سی ای سی
HDMI CEC

توجه کنید که برای کنترل کردن وسایل مختلف از طریق HDMI-CEC می‌بایست HDMI-CEC را در تنظیمات تلویزیون و وسایل متصل به آن فعال کنید تا کنترل‌پذیری دوطرفه باشد.

مزایا و معایب استفاده از HDMI CEC

استفاده از پورت HDMI CEC باعث می شود تا شما بتوانید ریموت تلویزیون خود را برای کنترل وسیله هایی که با استفاده از HDMI به تلویزیون متصل شده اند به کار ببرید. در واقع می توان گفت ریموت کنترل تبدیل به وسیله ای می شود که با آن می توان همه دستگاه‌هایی را که با استفاده از ریموت و توسط  اچ دی ام آی متصل هستند را کنترل کرد. پس اینطور به نظر می آید که انگار به یک ریموت کنترل جهانی دسترسی دارید. از دیگر مزایای استفاده از این قابلیت این است که کابل‌های اچ دی ام آی که به یکدیگر متصل شدند، مانند یک کانال برای کنترل دستگاه‌های مختلف کاربرد دارند. البته همیشه  در کنار مزایا، معایبی هم وجود دارد که HDMI CEC هم از این قاعده مستثنی نیست. در ادامه معایب آن را هم بررسی می کنیم.

در ابتدا این مساله وجود دارد که استفاده از قابلیت HDMI CEC بر روی همه دستگاه‌های دارای HDMI موجود نیست و فقط در دستگاه‌هایی که دارای این ویژگی هستند می‌توان از این مزایا استفاده کرد. همینطور در دستگاه های مجهز به HDMI-CEC در برخی موارد باید این ویژگی فعال باشد تا HDMI ARC بتواند کار خود را انجام دهد. همچنین این مساله نیز وجود دارد که گاهی وقت ها HDMI CEC ممکن است دستگاه‌هایی را فعال یا خاموش کند که  در واقع ما نمی خواهیم این کار را انجام دهید و آنها فعال یا غیر فعال شوند.

برای دریافت تمام اطلاعات جزئی HDMI مقاله تمام آنچه که باید در مورد انواع کابل HDMI بدانید را پیشنهاد می کنیم.

5 1 رای
امتیازدهی به این مطلب
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
نظر شما برایمان مهم است، لطفا دیدگاه خود را بیان کنید.x
()
x